marți, februarie 03, 2009

Biografie Mihaela Runceanu

„Cântecul este modul prin care dăruim oamenilor tot ce avem mai bun şi mai frumos în noi...” – Mihaela Runceanu miha15 1955   
·    Pe 4 mai, Mihaela Valentina Runceanu se naşte la Buzău.
·    După două luni şi jumătate, părinţii Nicolae şi Lenuţa Runceanu se intorc cu Mihaela la Pătârlagele, unde aceştia îşi aveau locul de muncă.

1957
Părinţii se mută cu serviciul la Orbeni (la cca. 30 de km de Bacău). Aici Mihaela va descoperi pasiunea pentru vioară.

1962-1963
·    Urmează clasa I şi jumătate din clasa a-II-a la Orbeni (Bacău), unde părinţii se mutaseră cu serviciul.
1963-1970   
·    În primăvară, părinţii se mută cu serviciul în Buzău. Se stabilesc la bunica maternă, în fostul sat Simileasca, devenit, în timp, cartier al oraşului Buzău.
·    Continuă cursurile la Şcoala elementară de pe lângă Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău. Profesor de vioară: Eufrosina Tomescu, soţia directorului şcolii, Constantin Tomescu.
·    Mihaela îşi va petrece majoritatea vacanţelor de vara la bunicii paterni în satul Runcu, un sat răsfirat pe dealurile din apropierea comunei Pîrscov.
1970-1974
·    Urmează Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău, pe care îl absolvă, ca şef de promoţie.
·    În perioada liceului, cântă în orchestra simfonică a oraşului, care se afla pe lângă Casa orăşenescă de cultură. Orchestra era alcătuită din cele mai diverse categorii de oameni, iubitori ai muzicii culte (profesori, avocaţi, ingineri, medici etc.) Cei mai mulţi erau elevi şi profesori de la Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău, al cărui director, profesorul C-tin Tomescu, a fost o perioadă şi animatorul formaţiei. Ulterior, bagheta de dirijor a fost preluată de unul din tinerii profesori ai liceului, Tiberiu Tănase. Acesta era profesorul de teorie şi solfegiu al Mihaelei. Mihaela a cântat în orchestra respectivă, la vioara a doua, apoi la vioara întâi.
1972
·    Câştigă premiul I la concursul „Tinereţea Buzoiană” cu piesa „Anilor” de Petre Magdin, prima recunoaştere publică a vocaţiei de solist de muzică uşoară.

1973 (?)
Mihaela Runceanu şi Laurenţiu Cazan cântă la Praga şi Karlovy Vary (Cehoslovacia) cu Orchestra Simfonică din Buzău.
1974
·    Este admisă la Coservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” (clasa profesor Giuleanu), cu media 9,95. Este colegă de grupă şi de cameră cu Angela Ciochină (o viitoare talentată solistă de muzică uşoară).
·    Urmează, în paralel, cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, clasa de canto condusă de profesoara Nina Bercaru (care o va însoţi pe Mihaela Runceanu în majoritatea concursurilor la care va participa în perioada 1975-76). D-na Nina Bercaru va afirma: “ Pe toată perioada celor trei ani de cursuri a fost extrem de sârguincioasă, de receptivă şi aceasta la un student de conservator care pe deasupra ştia să cânte la un instrument (vioară) şi care citea note la prima vedere, fără dificultate. Această ciudăţenie, să zic aşa, se datora şi faptului că la consevator studiile se făceau doar pentru muzică clasică, muzica uşoară nu era băgată în seamă, fiind considerată gen minor. Şcoala Populară de Artă avea în schimb trei catedre de canto ai căror profesori erau Florica Orăscu, Gloria  Bordea şi... Nina Bercaru”
1975
·    Câştigă Trofeul „Steaua litoralului”, Constanţa (la acest concurs, Mihaela Oancea, o altă solistă deja consacrată, va obţine „Premiul Tinereţii”).
·    Obţine premiul I la Festivalul „Constelaţii vâlcene”, Râmnicu Vâlcea.
·    Debuteză la Radio cu o piesă, în primă audiţie, a compozitorului George Grigoriu. Va imprima, până în 1989,  la Radio şi Electrecord, peste 150 de piese.
·    Trece cu 10 pe linie prima etapă la concursul TV „Steaua fără nume”. Preşedintele juriului: Octav Enigărescu (directorul Operei Române din Bucureşti), membrii juriului: Radu Şerban, Vasile Vasilache, Aurel Giroveanu, Edmond Deda, Paul Urmuzescu (compozitori), Grigore Constantinescu (muzicolog), Gheorghe Ilionoiu, Nina Bercaru (profesori). În cadrul concursului, Mihaela Runceanu interpretează în primă audiţie piesa “Numai de dragoste”, compusă special pentru ea de Marcel Dragomir (pe atunci profesor la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti).  Marcel Dragomir va deveni un colaborator şi prieten apropiat al Mihaelei.
1976
·    Pe 8 aprilie participă la un spectacol organizat în sala de concerte a Radioteleviziunii alături de unii dintre cei mai în vogă cântăreţi ai momentului. Preşedintele juriului – Daniela Caraman Fotea (pe atunci şefa secţiei de muzică uşoară a Radioteleviziunii). Mihaela Runceanu va afirma: „acesta a fost adevăratul meu debut ca solist profesionist de muzică uşoară ”.
·    Obţine premiul I la Festivalul „Lotca de aur”, Brăila.
·    Obţine premiul II la „Festivalul artei studenţeşti” din Galaţi (premiul I fiind adjudecat de Angela Ciochină).
·    Obţine premiul II la concursul „Bucureşti’76” (premiul I fiind adjudecat de Liliana Muşat).
·    La Festivalul „Constelaţii vâlcene”din Râmnicu Vâlcea, Mihaela Runceanu, în calitate de câştigătoare a ediţiei precedente, susţine un microrecital.
·    Participă la concursul naţional de creaţie şi interpretare a muzicii uşoare româneşti „Mamaia’76”  (28-29 iulie) unde a interpretat melodia „De-aş fi fost să fiu” de George Grigoriu.
·    Figureză pe L.P.-ul omagial „Odată cu cântecul”, lansat cu prilejul împlinirii a două decenii de carieră a compozitorului George Grigoriu, cu piesele „Speranţe vis, speranţe flori” şi „Nu mai ştiu ce să cred”.
1977
·    I se imprimă prima melodie pe L.P.-ul „Şlagărele anului 1976”.

1978
·    Absolvă Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu”, Facultatea de pedagogie, muzicologie, compoziţie, cu lucrarea „Muzica uşoară românească şi rolul său în societatea contemporană” – coordonator prof. Al. Leahu.
·    Obţine premiul I la Concursul soliştilor profesionişti, Secţia muzică uşoară.
1978-1979
·    Profesoară de vioară la Şcoala generală de muzică din Brăila.
·    Cântă cu formaţiile „Solaris” şi „Mefisto” din localitate. Cu grupul „Mefisto” dă spectacole în Brăila, Galaţi, Focşani, Tecuci şi alte localităţi. Tot cu „Mefisto” a făcut  şi filmări pe Dunăre pentru populara emisiune „Antena vă aparţine”.
1979
·    La cea de-a IX-a ediţie a „Festivalului tinereţii”, desfăşurat în staţiunea Amara (Ialomiţa), Mihaela Runceanu câştigă „Trofeul Amara”. Pe locurile următoare s-au clasat Mirela Voiculescu şi Gina Pătraşcu. Preşedintele juriului: Vasile Donose.
·    Obţine premiul I la Festivalul naţional „Cântarea României”.
1979-1980
·    Profesoară de vioară la Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău, pe care îl absolvise cu numai şase ani în urmă.
·    Face parte din formaţia „Nona”, condusă de profesorul Xenti Stănescu. (Este anul când Mihaela Runceanu îşi îmbogăţeşte serios zestrea de cântece cu piese din repertoriul internaţional). Formaţia: Xenti Stănescu (clape), Aurelia Stănescu (clape), Laurenţiu Cazan (chitară), Mişu Anghel (bass-electronistul formaţiei), Nucu Oancea (baterie). Solişti vocali ai grupului: Mihaela Runceanu şi George Nicolescu. Cu formaţia „Nona” cântă şi piese din repertoriul internaţional îndeosebi din ABBA, Mattia Bazar, Ib Rabsen, Olivia Newton-John, Bee Gees etc.

1980
În toamna anului 1980, Nina Bercaru, profesoară la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, se pensionează. D-na Bercaru va trebui să aleagă între Mihaela Runceanu şi Angela Ciochină (două din cele mai talentate eleve ale sale) pentru postul de profesor de canto, post ce rămânea vacant prin plecarea ei. Preferinţele profesoarei se vor îndrepta spre Mihaela Runceanu.

1980-1989
·    Mihaela Runceanu este profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti. Corepetitor la aceeaşi clasă, compozitorul Ionel Tudor. Mihaela se ocupa de vocalize şi de exerciţii de respiraţie, de pregătirea vocală, iar Ionel Tudor – de repertoriu. 
·    Dintre cei care i-au fost elevi se numără: Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Mircea Dumitrescu, Denis Roman (actualmente rezident SUA), Dana Dorian, Mihai Balaban (Texas), Coco Dumitriu (solist la Teatrul de Operetă) Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Mădălina Manole, Nicola, Daniela Nicol, Doru Stelian, Ovidiu Baciu, Eugeniu Dan, Angela Stoica, Constantin Bruj, Paula Mitrache, Miki (fosta solista a trupei K-Pital), Marinela Chelaru de la grupul „Vouă” ş.a.
·    În această perioadă Mihaela Runceanu va cânta la unele din cele mai renumite restaurante din Bucureşti, cum ar fi: „Intercontinental”, „Bucureşti”, „Continental”, „Salonul spaniol”, „Dorobanţi”, „Melody” precum şi la „Internaţional” Sinaia şi Timişoara. De asemenea, în fiecare vară, în timpul vacanţelor, cântă pe litoral numai la restaurante de mâna întâi (ex: „Barul Paradis” din Jupiter). 
·    Tot în această perioadă participă la un număr mare de spectacole organizate în Bucureşti sau în provincie, numele ei devenind, prin ani, o garanţie sigură a calităţii spectacolelor respective.
·    Efectuează o serie de turnee peste hotare în ţări precum: URSS (o lună de zile), Cuba (1- 30 iulie 1985), R.D.Germană (1986), Bulgaria, Cehoslovacia. 
·    Este solicitată tot mai des pentru înregistrări la Radio, Televiziune şi Electrecord.
·    La Radioteleviziunea română colaboreză cu realizatorii Doru Dumitrescu, Mariana Şoitu, Eugen Dumitru, Liliana Moldovan, Titus Munteanu, Simona Patraulea,  Nicolaeta Păun, Nichi Modreanu, Ioana Bogdan, Sergiu Ionescu, Andrei Brădeanu, Titus Andrei şi operatorii Radu Toader, Viorel Sergovici, Cristian Muller ş.a.
·    Mihaela Runceanu devine unul din cei mai solicitaţi interpreţi de compozitori. Interpretează atât piese aparţinând unor compozitori arhicunoscuţi ca George Grigoriu, Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Cornel Fugaru, Jolt Kerestely, Anton Şuteu, Laurenţiu Profeta, Horia Moculescu, Aurel Giroveanu, C-tin Teoharie, Mişu Iancu, Camelia Dăscălescu cât şi pe cele ale unora mai puţin cunoscuţi (la acea vreme) de marele public cum este cazul cu Alexandru Willmany, Virgil Popescu, Ion Bratu–Voicescu, Dinu Giurgiu, Dan Beizadea, Zoltan Boroş, Dan Dumitriu, Gheorghe E. Marian, Alex. Simu, Viorel Gavrilă, Dan Ardelean, Dan Pavelescu, Eugen Mihăescu şi mulţi alţii. 
·    Este prezentă pe un număr foarte mare de compilaţii apărute la Electrecord.
·    A imprimat la Radio şi Electrecord (din anii’70 şi până în 1989) peste 150 de cântece.
1981
·    Obţine din nou premiul I la Festivalul naţional „Cântarea României”.

1982
Melodia „E-adevărat iubirea mea”, preluată din repertoriul internaţional, devine primul mare şlagăr al Mihaelei Runceanu. Texul melodiei este semnat de Roxana Popescu care va deveni textiera preferată si o bună prietenă a Mihaelei.

1983
Marina Florea, elevă a Mihaelei Ruceanu, obţine Marele Premiu la secţiunea „Interpretare” la Festivalului naţional de muzică uşoară de la „Mamaia’83” (26-30.08).
Îi apare primul disc single la Electrecord cu piesele „Luna” de Vasile Veselovschi şi „Ce frumos am visat” de Dan Beizadea.                 

1984
·    În cadrul programului TV „Revelion’84”, Mihaela Runceanu cântă în duet cu elevul său, Mircea Dumitrescu, melodia „Cu noi”. Cu acest prilej lansează cariera solistică a lui Mircea Dumitrescu.

1985
·    Apar şlagărele: „Să crezi în dragostea mea”, „Tu nu vei ştii niciodată”, „Nu ştiu cum m-am îndrăgostit”.
·    La concursul „Melodii’84”, Mihaela Runceanu participă cu melodiile „Nu ştiu cum m-am îndrăgostit” (Horia Moculescu), „Să crezi în dragostea mea” (Ion Cristinoiu) şi „În luna mai” (Dumitru Lupu) la secţiunea „Prime audiţii”. Melodia „Să crezi în dragostea mea”  obţine premiul I la concursul de creaţie. Din acest moment Mihaela Runceanu intră în categoria „grea” a muzicii uşoare româneşti devenind unul din cei mai solicitaţi interpreţi de compozitorii care urmau să-şi prezinte lucrările ca prime audiţii.
·    În perioda 1- 30 iulie 1985 efectueză un turneu în Cuba (cu escale la Berlin de Est, Gander şi Madrid) unde participă şi la Festivalul şi concursul „Gala’85”(participă cu o melodie din repertoriul cubanez şi cu şlagărul „Să crezi în dragostea mea”).
·    Silvia Dumitrescu, elevă a Mihaelei Ruceanu, obţine premiul CC al UTC la secţiunea „Interpretare” la Festivalului naţional de muzică uşoară de la „Mamaia’85” (29.08 – 1.09). La aceeaşi ediţie a Festivalului, Grupul „Forte” (din care face parte şi Nicola o altă elevă a Mihaelei Runceanu) obţine premiul Teatrului „Fantasio”
·    În Topul „Săptămâna” din anul 1985, realizat de Andrei Partoş pe baza preferinţelor ascultătorilor, Mihaela Runceanu obţine locul I cu piesa „Să crezi în dragostea mea” fiind urmată de: Mirabela Dauer şi Mihai Constantinescu (locul II), Cornel Fugaru (locul III), Dida Drăgan (locul IV).      

mihaela_runceanu6

1986
·    Apar şlagărele: „De-ar fi să vii”, „Să fim copii”, „Haide spune!”, „Viaţa începe cu tine”,  „Nu, nu mai vreau să ştiu”, „Voi, oameni” „Zborul vântului”.  
·    La concursul „Melodii’85”, Mihaela Runceanu participă cu melodiile „De-ar fi să vii” (Alexandru Willmany), „Tu nu vei ştii niciodată” (Ionel Tudor), „Nu, nu mai vreau să ştiu” (Dan Dimitriu). Melodia „De-ar fi să vii” obţine premiul I la concursul de creaţie.
·    Mihaela Runceanu şi Adrian Daminescu  participă la noua ediţie a concursului „Cu mască fără mască” (realizator Simona Patraulea). În costume de epocă vor interpreta o arie de Mozart, Mihaela Runceanu la vioară şi Adrian Daminescu la violoncel.
·    În vara acestui an, Mihaela participă la Festivalul de muzică de la Rostock, în fosta R.D.Germană, unde are un neaşteptat succes cu piesa „Marea” de Ionel Tudor.
·    Participă la Festivalului naţional de muzică uşoară de la „Mamaia’86” (27 – 31.08) cu melodiile „Cineva te iubeşte” (Al. Wilmany) şi „Voi ne-aţi promis cetăţi” (Horia Moculescu) cea din urmă cântată în duet cu Adrian Daminescu. Trei elevi ai Mihaelei Runceanu au făcut o bună impresie la concursul de Interpretare al Festivalului. Aceştia sunt: Daniela Nicol (premiul I), Amelia Ionaşcu şi Doru Stelian (premiul I).
·    În programul de Revelion participă, alături de alte mari vedete ale muzicii uşoare româneşti, la înregistrarea şlagărului „Deschideţi poarta soarelui” (Anton Şuteu).
1987
Apar şlagărele: „Adevărul floriilor”, „Dacă omul poate fi”, „Să învingă dragostea”, „Iartă”.  
La concursul „Melodii’86” melodia „De-ar fi să vii” este una din melodiile laureate ca şlagăre ale anului 1986. Mihaela Runceanu interpretează alături de alte mari vedete ale muzicii uşoare româneşti şlagărul „Deschideţi poarta soarelui” (Anton Şuteu) care este premiat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
Participă la Festivalului naţional de muzică uşoară de la „Mamaia’87” (26-31.08) cu melodiile „Dacă omul poate fi” (Alexandru Simu), „Adevărul florilor” (Zoltan Boroş) şi „Să-nvingă dragostea” (Dan Pavelescu) cea din urmă melodie cântată în duet cu George Nicolescu. La această ediţie a festivalului, opt elevi ai Mihaelei Runceanu obţin premii.
La începutul lunii decembrie apare la Electrecord primul album al solistei - „Mihaela Runceanu”.
1988
·    Apar şlagărele: „Acasă”, „Cât aş fi vrut să te chem”, “De câte ori îţi spun la revedere” „Conga”, „A doua zi”, „Pentru voi, muguri noi” (I Bratu-Voicescu).
·    La concursul „Melodii’87”, melodia „Să-nvingă dragostea” (Dan Pavelescu), cântată în duet de Mihaela Runceanu şi George Nicolescu, obţine Premiul de popularitate. În ultima seară a concursului Mihaela Runceanu susţine un recital de mare succes fiind acompaniată la o melodie de actorul Paul Stanoevici şi la alta de grupul „Stil”.
·    Participă la Festivalului naţional de muzică uşoară „Mamaia’88” (31.08-4.09) cu melodiile „Acasă” (Dan Ardelean) şi „Cât aş fi vrut să te chem” (Alexandru Willmany). Cea din urmă melodie obţine Menţiune. În cadrul festivalului, Mihaela Runceanu susţine şi un recital de mare succes. Mădălina Manole, o altă elevă a Mihaelei Runceanu, se face remarcată la acestă ediţie a Festivalului.
·    La Buzău, oraşul său natal, Mihaela Runceanu susţine un recital plin de succes cu prilejul tradiţionalei zile a Învăţătorului.
·    Datorită solicitărilor foarte dese pentru turnee şi spectacole,  Mihaela Runceanu  se hotărăşte să-şi reducă din ore la  Şcoala Populară de Artă din Bucureşti.  Începând cu 6 noiembrie 1988 îşi împarte norma cu binecunoscuta solista si profesoară, Viorela Filip (o altă bună prietenă a Mihaelei).

1989
·    Apar şlagărele: „Clipe ce dor”, „Eu nu te-am uitat”, „Fericirea are chipul tău”, „Dacă totuşi vei pleca”, „Cântă iubirea”.
·    La începutul anului, Mihaela Runceanu susţine un recital plin de succes în cadrul unei noi ediţii a concursului TV „Steaua fără nume”. Este acompaniată de formaţia Cross din Tulcea şi de Eugen Mihăescu, liderul formaţiei Krypton, care i-a compus piesa “Clipe ce dor”. Eugen Mihăescu este şi  orchestratorul mai multor piese din repertoriul Mihaelei.
·    Mihaela Runceanu suţine un recital de mare succes in cadrul Concursului de Dans de la Sala Polivalenta din Bucureşti.
·    Participă la Festivalului naţional de muzică uşoară „Mamaia’89” (30.08 - 3.09) cu melodiile „Viers din inimă română” (Dragoş Nedelcu) şi „Pentru inima planetei” (Cornel Fugaru), cea din urmă prezentată Hors Concours şi cântată împreună cu Mirela Voiculescu–Fugaru, Loredana Groza, Gabriel Cotabiţă şi Bogdan Bratu. Ovidiu Baciu, elev al Mihaelei Ruceanu, obţine premiul III la secţiunea „Interpretare” a Festivalului. La aceeaşi ediţie a Festivalului se lansează şi Adrian Enache, un alt elev al Mihaelei Runceanu, pe care aceasta îl remarcă în anul 1988 într-un spectacol şi îl sfătuieşte să se înscrie la Şcoala Populară de Artă.
·    În perioada 10–15 octombrie, Mihaela Runceanu susţine cinci spectacole la Sala Polivalentă din Bucureşti, cu casa de modă „Venus” (fiind invitata d-nei Nina Stavarache). La aceste spectacole mai evoluează şi Loredana Groza, Silvia Dumitrescu, Cornel Constantiniu şi alţii. Mihaela Runceanu este capul de afiş al spectacolelor.
·    Pe data de 23 octombrie, în cadrul unui turneu în provincie, Mihaela Runceanu suţine un spectacol plin de succes la Turda. Aceasta este ultimul turneu al Mihaelei Runceanu.
·    În ultimele zile ale lunii octombrie, Mihaela filmează la TVR un videoclip la piesa „Eu nu te-am uitat” (r. Titus Munteanu). Acesta este ultima înregistrare TV a Mihaelei Runceanu.
·    Pe data de 29 octombrie, Mihaela Runceanu participă la spectacolul-maraton de mare succes „Start Melodii’89”, care are loc la Sala Radio. Mihaela Runceanu are un succes fantastic fiind bisată de două ori. De emoţie Mihaela va îngenunchia la aplauzele publicului. Acesta este ultimul spectacol susţinut de Mihaela Runceanu.
·    Pe 30 octombrie (după lungi aşteptări) apare la Electrecord cel de-al doilea album al Mihaelei Runceanu - „Pentru voi, muguri noi”. În doar 2 zile vânzările discului ajung la o cotă fabuloasă.
·    Pe 31 octombrie, Mihaela Runceanu merge la sediul Radiodifuziunii Române unde se întâlneşte cu Titus Andrei şi lucrează împreună mai bine de 3 ore în cardex (Arhiva Radio), căutând negativele unor cântece. În jurul orei 19-19:30, Mihaela îi telefonează mamei ei să-i spună că, în sfârşit, i-a apărut discul mult aşteptat.
·    1 noiembrie – În jurul orei 1:00 a.m., Mihaela Runceanu este asasinată în mod bestial în garsoniera sa din Bucureşti situată pe Şoseaua Mihai Bravu, Nr.293 (la intresecţia cu Dristor), Bloc 12, Scara B, Ap.48, Parter. Scopul crimei: jaful. Criminalul Daniel Cosmin Ştefănescu a furat numeroase obiecte printre care: un videocasetofon marca „Panasonic”, un televizor „Telecolor”, un magnetofon stereo marca „Rostov”, un picup „Unitra”, două boxe „Unitra” de 75 W, staţie de amplificare „Delia”, două cartuşe ţigări „Kent”, şase casete video, benzi de magnetofon, cafea, băuturi fine, 2 canistre cu benzină, un material textil, încălţăminte, cosmetice (deodorante, săpunuri, ruj de buze), bijuterii (printre care o brăţară, două inele, un lanţ, un colier), 3 carnete C.E.C, un pachet cu carne. 
·    Pe data de 2 noiembrie 1989, la doar 36 de ore de la comiterea crimei, Daniel Cosmin Ştefănescu este prins şi arestat.
·    Pe 4 noiembrie 1989 este înmormântată la cimitirul „Dumbrava” din Buzău, nu departe de celebrul grup statuar „Rugăciunea” al lui Constantin Brâncuşi.

1990
În mai 1990 se naşte Fan-Club-ul Mihaela Runceanu. Primul Fan-Club din România.
În perioada 23 octombrie 1990 – 29 ianuarie 1991, bisăptămânal, în ziarul „Senator” din Buzău, Nicolae Peneş publică sub genericul „Un monstru cu chip uman”, aspecte de la procesul asasinului Mihaelei Runceanu.

1991
·    Pe 21 ianuarie 1991, asasinul Mihaelei Runceanu, Daniel Cosmin Ştefănescu, este condamnat la 21 de ani închisoare şi 8 ani interzicerea drepturilor.
·    Apare cartea „Pagini din procesul asasinului Mihaelei Runceanu”, scrisă de Nicolae Peneş. Cartea reuneşte laolaltă toate relatările procesului crimei care au apărut în ziarul „Senator” din Buzău.
·    24-26 mai - La Buzău are loc prima ediţie a Festivalul de muzică uşoară „Mihaela Runceanu”.
·    Carmen Trandafir, fostă elevă a Mihaelei Ruceanu, obţine Marele Premiu la secţiunea „Interpretare” la Festivalului naţional de muzică uşoară de la „Mamaia’91”.
1993
·    Apare cartea  „Viaţa şi moartea Mihaelei Runceanu”, scrisă de Nicolae Peneş şi publicată la Editura Divers Press din Bucureşti.

2004
·    Electrecordul lansează albumul „Vom fi mereu” – o compilaţie cu 18 din cele mai celebre şlagăre ale Mihaelei Runceanu.
·    In luna noiembrie, regretata Mihaela Runceanu a fost declarată post-mortem cetăţean de onoare al municipiului Buzău. Distincţia a fost atribuită de consilierii locali. La şedinţa ordinară, acelaşi titlu a fost acordat altor 13 personalităţi. Printre ei se numără scriitorii Nicolae Peneş şi Radu Cârneci, muzeograful Valeriu Nicolescu, regizorul Nicolae Cabel şi jurnalistul Dumitru Ion Dincă. La propunerea grupului Opoziţiei din Consiliul Local, pe lista cetăţenilor de onoare ai oraşului Buzău a fost trecută şi regretata voce a muzicii uşoare româneşti.  
2005
Dan Cosmin Ştefănescu avea 21 de ani când a primit pedeapsa de 25 de ani pentru crimă. În 2004 a fost eliberat din eroare, pe baza unei graţieri acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu. A fost reîncarcerat şi a mai ispăşit 16 luni de pedeapsă până anul trecut, când a fost eliberat pentru bună purtare. Motivul crimei – jaful – nu i-a liniştit pe oameni. Din contră, a iscat scenarii pentru a justifica rara violenţă cu care a fost săvârşită fapta. Unii spun că Mihaela a fost eliminată de Securitate, alţii că nu ar fi plătit taxa de protecţie impusă de figuri ale lumii interlope bucureştene.

2006
În luna aprilie Dan Cosmin Ştefănescu este eliberat de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova-Bucuresti pentru bună purtare. A fost gratiat de fostul presedinte Ion Iliescu, dar eliberarea lui a fost intarziata cu mai bine de un an, in urma unei grave erori de comunicare dintre Presedintie si Monitorul Oficial care a publicat Decretul de gratiere. A iesit si s-a reintors acasa, alaturi de parintii sai.

2007
Pe data de 10 decembrie, apare o ediţie de colecţie a "Jurnalului Naţional", dedicată Mihaelei Runceanu. Ediţia este însoţită şi de un CD cuprinzând 20 de piese de succes ale Mihaelei.

2008
În perioada 29-31 mai 2008, Festivalul naţional de muzică uşoară “ Mihaela Runceanu” reînvie dupa o pauză de 5 ani şi este organizat de Agentia M-BODY MUSIC şi Asociaţia Pentru Calitatea Serviciilor în Showbiz din Romania – ACSSR în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Buzău, Fundaţia Pentru Tineret Buzău şi în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Buzău.

Ne luăm ades adio  să vedem în aşteptare
Dacă despărţirea doare sau e joacă de copii?
ani(93)

Bibliografie:
Peneş, Nicolae: Viaţa şi moartea Mihaelei Runceanu, Bucureşti, Editura Divers Press, 1993.
Peneş, Nicolae: Pagini din procesul asasinului Mihaelei Runceanu, 1991.
Caraman – Fotea, Diana: Meridianele cântecului, Bucureşti, Editura Muzicală, 1989.
Caraman – Fotea, Diana; Andrei, Titus: Alternative Pop Dance, Bucureşti, Editura Humanitas Educaţional, 2003
Revista „Săptămâna”, anii 1984-1989
"Jurnalul Naţional",  ediţia de colecţie "Mihaela Runceanu" de pe 10.12.2007

miha5

Multumiri pentru materiale lui Mircea Nicolau.

12 comentarii:

Anonim spunea...

cuvintele sunt putine pt a o caracteriza pe MIHAELA RUNCEANU.pt mn si pt multi e cea mai valoroasa.a fost o floare culeasa prea devreme de toamna nemiloasa.DUMNEZEU SA O ODIHNEASCA IN PACE!

Anonim spunea...

www.mihaela-runceanu.webgarden.com

Anonim spunea...

A plecat prea devreme...Mai avea in ea atata iubire ,atata frumusete...Isi incheia mereu concertele cu "De cate ori iti spun la revedere/Ma-ntreb daca de maine ne vom mai vedea"Si a venit si acea zi in care "revederea"a devenit imposibila si dorul de Mihaela necrutator.Pacat...mai avea atatea sa ne dea...

Anonim spunea...

ce poti spune despre mihaela.clipe ce dor...era prea sensibila..prea trista..avea o tristete ascunsa n-ar fi facut fata in jungla de azi.era genul exagerat de sentimental.s-a nascut pt a fi iubita.n-am stiut insa cum.sau n-am stiut cum sa arat.regretele nu-si au rostul.nu i-ar fi placut.ea e aici.sa nu uitam.

Anonim spunea...

mi-e dor de ea in fiecare zi...

Anonim spunea...

Mihaela a fost unica prin tot ceea ce ne-a daruit... Cred ca pentru ea era foarte important ca publicul ei, cei din sala de concert, sa simpta profunzimea prestatiei ei,cred ca se simtea epuizata dupa un recital pentru ca ea canta cu sufletul...Doamne cat as fi vrut sa o cunosc personal...Ma intreb adeseori cum era ea ... Era la fel de sensibila si in viata de zi cu zi? A iubit, a fost iubita cu atata patima?

Anonim spunea...

Mark tu ce stii despre Mariana Sambeteanu ?A fost atat de importanta pentru Mihaela? Ce rol a jucat aceasta in disparitia Mihaelei?Cine este de fapt aceasta persoana? Dupa 20 de ani nu ne poate spune totusi adevarul? Sau nici ea nu il cunoaste? Numele meu este Simona si am iubit-o pe Mihaela din adolescenta...Aveam in 89 ,23 de ani ,o ascultam pe Mihaela mereu ,o ascult si azi si o iubesc la fel de mult ca atunci...Daca ma gandesc bine,dragostea mea pentru Mihaela, pentru cantecele ei este mult mai intensa ca acum 20 de ani...

Anonim spunea...

Daca as avea bani as cumpara toate albumele ei...
Nu pot sa-mi inchipui cum o fiinta a putut sa-i curme viata , nu ma pot impaca cu gandul...
vesnic ramane in inimile noastre , rar se nasc asemenea oameni. Oare de ce nu avem parte de ei???
Numai Dumnezeu stie suntem prea mici.

Anonim spunea...

O voce sublima... cu un destin tragic. Ramane totusi nemuritoare.

viorel spunea...

Acum la comemorarea celor 20 ani de la tragicul eveniment ....ce pot spun de fiecare data cand ascult melodiile acestei fermecatoare femei,superbei voci...imi dau lacrimile....am divinizat-o...am iubit-o ca om,cu tot ce avea ea mai presus...o voce care ma va urmarii o viata...SA NU UITI MIHAELA CA ACOLO UNDE ESTI...TE IUBESC...TE VOI IUBI..VEI DAINUI O VIATA IN INIMA MEA

Anonim spunea...

ce sa spun.... cind spun fericirea are chipul tau luminat de dragostea ei al mihaielei runceanu am crescut k muzica ei pacat ca sa dus de printre noi a fost si va ramine in sufletu meu cit voi trai ......mihaila runceanu

Anonim spunea...

[url=http://cialisonlinehere.com/#luvjj]generic cialis[/url] - cheap cialis online , http://cialisonlinehere.com/#qutoz cialis online without prescription